PiS tappar stöd efter abortdebatt

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tappar nu stöd rejält – från 40 % i februari till 28 % i mars, visat en färsk opinionsundersökning. Nyligen visade en annan undersökning på ett stöd på 50 % för PiS, och en tredje undersökning kom fram till ett stöd från 46,5 % av väljarna. PiS sopade banan med det största oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) som i de andra mätningarna fick hälften mindre än hälften så mycket stöd.

Ett rejält tapp alltså.

Orsakerna är flera, menar opinionsinstitutet Kantar Millward Brown som genomfört undersökningen. Att förra premiärministern Beata Szydło delade ut till generösa bonusar till ministrar och deras medarbetare på departementen upplevde många som ohederligt. Och sedan togs förslaget om ytterligare skärpt abortlag upp i parlamentet – inte ens mycket gravt missbildade foster utan möjlighet att överleva förlossningen ska enligt förslaget få aborteras.

Den nuvarande lagen om abort i Polen är en kompromiss som under mycken vånda utarbetades i början av 1990-talet efter kommunismens fall. Abort är förbjudet utom i tre fall: om moderns liv och hälsa är i fara, om graviditeten tillkommit vid våldtäkt eller incest samt slutligen om fostret är allvarligt och obotligt skadat. Den stora majoriteten av medborgarna anser att detta är en bra lag.

Men katolska kyrkan vill annorlunda, och inför valet hösten 2015 gjorde PiS-ledaren Jarosław Kaczyński och kyrkan en överenskommelse: om kyrkan uppmuntrade församlingsborna att rösta på PiS skulle partiet de till att abort blir totalförbjudet. Och det är det löftet som regeringen nu i ett par år har velat uppfylla i flera år genom att ta bort aborträtten för oåterkalleligt skadade foster. För att underlätta att förslaget ska gå igenom har man infört ekonomiska bidrag till föräldrar som väljer att föda de gravt handikappade fostren.

Opinionsundersökningar visar att åtgärden inte fått polackerna att ändra sig – i alla fall inte så att de blivit mer negativa till aborter. Hösten 2016, då de riktigt stora aborträttsdemonstrationerna pågick, sade 58 % ifrån att de inte ville se någon ändring av lagen, och idag har 70 % den åsikten. Protesterna har varit återkommande. Rör inte aborträtten är polackernas budskap till regeringen, som därmed är kvar i problemet med förväntningarna från biskoparna. (TVN, Natemat.pl och wB 29 mars 18)