Ifrågasatt Duda undertecknade nya lagar i påsk

President Andrzej Duda. Foto: wikipedia.

Att president Andrzej Duda före påsk stoppade den nya Degraderingslagen väckte stor irritation inom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Duda anser att lagen är felaktigt utformad och kan ge oförutsedda negativa effekter.

Lagen går ut på att generaler som var i tjänst under kommunisttiden ska berövas sin militära rang. Avsikten är i första hand att komma åt förre presidenten Wojciech Jaruzelski och förre inrikesministern Czesław Kiszczak, som anses ha det största ansvaret för krigstillståndet som inleddes i december 1981.

Men lagen skulle inte bara drabba Jaruzelski och Kiszczak utan också till exempel Miroslaw Hermaszewski, som var den förste polacken i rymden, vilket vore olyckligt, menar Duda.

Missnöjet inom partiet blev stort – lagen har förberetts länge och det har inte kommit några signaler från presidentpalatset om att Duda inte var med på noterna. Hans försök till självständighet väcker ingen anklang bland partitopparna – den innersta kärnan ser honom som en nykomling från Kraków som ska lyssna till dem som var med från början. I PIS högkvarter diskuteras det återigen om partiet inte ska ha en annan kandidat än Duda i presidentvalet 2020. Ett förslag sägs vara Beata Szydło som var mycket populär bland folket under sin tid som regeringschef. Avslöjandena om de generösa bonusarna som hon delade ut till sina ministrar och andra regeringstjänstemän har sänkt den populariteten avsevärt.

Men samtidigt som presidentens veto var det stora samtalsämnet passade han på långfredagen på att underteckna en del andra kontroversiella lagar, skriver nyhetssajten Natemat.pl

Dels handlar det om förvaltningen av statliga fastigheter, dels och kraven på styrelseledamöter i statliga bolag. Det faktum att flera av kraven på styrelseledamöterna nu tas bort – som kravet på akademisk utbildning i ekonomi och/eller juridik. Det innebär att en stor mängd okvalificerade PiS-anhängare nu kommer att fylla på i de offentliga förvaltningarna, spår sajten.

Duda undertecknade också den nya Jaktlagen som väckt stora protester bland landets jägare. (Natemat.pl och wB 2 april 18)