Kaczyński: Ingen slutrapport den 10 april

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Slutrapporten om Smolenskolyckan kommer inte att vara klar den 10 april men vi kommer att lägga fram en delrapport då. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och tvillingbror till president Lech Kaczyński, vars plan störtade utanför Smolensk den 10 april 2010 varvid alla 96 ombord omkom.

Delrapporten visar det som bevisats om olyckan och som inte går att förneka, säger Kaczyński. Däremot kommer den inte att omfatta resultaten från de undersökningar som amerikanska experter nyligen genomfört på ett identiskt likadant plan som det som störtade, och de resultaten kan komma att vara synnerligen viktiga, kanske banbrytande. Men tar minst ett år till innan resultaten är klara.

Slutrapporten om Smolenskolyckan har skjutits upp gång på gång, och så sent som för en månad sedan försäkrade Smolenskkommissionens ordförande, förre försvarsministern Antoni Macierewicz, att den skulle vara klar den 10 april.

De nya tester som Kaczyński nu hänvisar till är de senaste i en lång rad undersökningar som inte gett det önskade resultatet – bevis på att planet sprängdes i luften på initiativ av Moskva som fruktade presidentens antiryska politik. Internationella forensiska laboratorier har flera gånger undersökt prover från offrens uppgrävda kvarlevor utan att finna spår av sprängämnen, och efter simulerade tester på en uppbyggd modell av planet har PiS egen Smolenskkommission kommit fram till att det var en explosion som inte lämnar spår.

Enligt den statliga polska haverikommissionen som utredde olyckan för åtta år sedan störtade presidentplanet på grund av dåligt väder, bristande teknisk kommunikation med flygplatsen och misstag av besättningen. Den officiella ryska utredningen ansåg att besättningens misstag var huvudskälet. Under utredningen förkom spekulationer om att presidenten skulle ha skickat in flygvapenchefen i cockpit för att övertala piloten om att försöka landa. (Niezalezna.pl och wB 2 april 18)