Oppositionen: Bonusar ska tillbaka till statskassan

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Magnus Manske, wikipedia.

Bonusskandalen har gett oppositionen ett gyllene tillfälle att gå till attack mot Jarosław Kaczyński och regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). I en kampanj som kallas Skammens konvoj informerar man nu medborgarna på mobila informationstavlor om hur mycket pengar varje minister tagit emot.

Kaczyńskis bistra besked att de som fått bonus före mitten av maj ska skänka dem till den katolska välgörenhetsorganisationen Caritas, accepterar de inte.

Det är pengar som tagits från skattebetalarna, säger Mariusz Witczak, kassör i oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), och de ska tillbaka till skattebetalarna. Inget ont om Caritas, de har gjort mycket gott, men bonuspengarna tillhör statskassan och vi ska hålla koll på att de återvänder dit.

Det handlar ju om mycket pengar, säger Witczak. Bara på departementen är det 115 personer som fått extrapengar, och dessutom finns det en massa människor fått fina jobb på de statliga företagen och blivit miljonärer.

Att Kaczyński nu går ut och kräver att bonusarna ska skänkas till välgörenhet och att lönerna ska sänkas är bara ett sätt att avleda uppmärksamheten från PiS alla synder. Men vi fortsätter vår informationskampanj och bevakar vad som händer med bonusarna, säger Witczak. Vi kan inte låta Kaczyński bedra polackerna en gång till.

Kaczyńskis besked om att bonusarna ska betalas tillbaka – eller rättare sagt betalas till Caritas har väckt stort missnöje bland de förtroendevalda – inte minst i de egna leden. Det ryktas också om att ministrarna kanske ska slippa betala tillbaka och det är definitivt inte populärt bland parlamentarikerna. I synnerhet som en del redan har spenderat pengarna och måste ta lån om de ska följa Kaczyńskis krav. I synnerhet som Kaczyński har låtit förstå att de som inte betalar tillbaka inte kan räkna med att få kandidera för PiS i det kommande valet.

Hur kommer förra premiärministern Beata Szydło att göra, frågar man sig – hon beviljade sig en bonus på 65 000 złoty. Och premiärminister Mateusz Morawiecki? Förra utrikesministern Witold Waszczykowski har redan sagt att han inte kommer att betala tillbaka några pengar.

Det visar sig också att även president Andrzej Duda delat ut bonusar till sina medarbetare till en summa av 256 000 złoty. Mest fick Dudas kanslichef Krzysztof Szczerski.

Att parlamentarikers och andra förtroendevaldas löner ska sänkas med 20 % har inte heller väckt någon anklang – inte ens bland Kaczyńskis egna parlamentariker. Möjligen bland väljarna. (money.pl, natemat.pl 5 april 18)