Monument och tal åtta år efter Smolenskolyckan

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Idag på åttaårsdagen av flygolyckan vid Smolensk, den 10 april 2010, har en rad olika ceremonier hållits för att hedra de 96 offren, bland dem dåvarande presidenten Lech Kaczyński och hans hustru Maria. Redan i går avtäcktes en minnestavla i parlamentet, i morse hölls en ceremoni utanför presidentpalatset och lite senare avtäcktes ett monument på Piłsudskiplatsen intill den Okände Soldatens grav. Jarosław Kaczyński, tvillingbror till den framlidne presidenten och ordförande för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), sade att monumentet – en trappa upp till himlen med offrens namn ingraverade – är ett sätt att säga nej till rädslan.

En stat kan inte bära fruktan, sade han. Påven Johannes Paulus II, den största polacken, sade till oss: Var inte rädda!

Monumentet riktar sig inte mot någon – fast kanske mot det onda som kommer från oppositionen, sade han.

Samtidigt invigde han det fundament som ska bära ett monument tillägnat Lech och Maria Kaczyński och som invigs i november.

President Andrzej Duda var i Kraków och lade ner en blomma vid presidentparets grav på Wawel. Han sade sig vara övertygad om att orsaken till flygolyckan skulle komma fram.

PiS accepterade aldrig den officiella haveriutredningen utan öppnade upp en egen som leds av förre försvarsministern Antoni Macierewicz. Resultatet eller delar av resultatet ska presenteras i morgon.

Utredningen har under de gångna åren lagt fram en rad spektakulära teorier framlagts – den viktigaste är att presidentplanet sprängdes i luften på initiativ av Kreml som fruktade Lech Kaczyńskis antiryska politik. Visserligen finns inga tecken på att en explosion förekommit ombord, men det behöver det inte finnas, säger PiS experter som handplockats av haverikommissionens ledare förre försvarsministern Antoni Macierewicz. Med kyrkans välsignelse har man grävt upp de flesta offren för att ta prover på kvarlevorna, prover som skickats runt till internationella forensiska laboratorier, dock utan resultat.

Jarosław Kaczyński har tillsammans med Macierewicz hållit politiska möten den 10 varje månad och hävdat att oppositionen hjälpt Moskva att städa undan spåren efter attentatet. Trots denna intensiva kampanj är det bara 12 % av polackerna som är övertygade om att Smolenskplanet sprängts. Ytterligare en fjärdedel tror att det kan ha hänt men resten är tveksamma eller avvisande till konspirationsteorin.

Kaczyński har lovat att dagens Smolenskdemonstration som är nummer 96 i ordningen är den sista, och i morgon kommer alltså resultatet av regeringspartiets egen utredning att offentliggöras. (TVP, Polskie Radio, Natemat, wnp.pl och wB 10 april 18)