Polen minns Tomas Tranströmer

Poeten Tomas Tranströmer.
Foto: Pia Nordlander, wikipedia.

Tomas Tranströmer är en älskad poet i det kulturella Polen och nu i april hålls en litteraturfestival till hans ära i Kraków och Katowice. Från Sverige kommer hustrun Monica Tranströmer, författaren Kjell Espmark och journalisten Maciej Zaremba.

Bland deltagarna kommer också poeten Adam Zagajewski som år 2000 fick Tranströmerpriset. En av arrangörerna kommer också från Sverige – professor Leonard Neuger vid slaviska institutionen i Stockholm som översatt Tranströmer till polska.

På kvällen blir det en konsert med musik från Nobelprisceremonin 2011, då Tranströmer fick ta emot Litteraturpriset.

I förra veckan invigdes en Tranströmerbänk i Planty-parken i Kraków, nära ul. Wislna.

Tranströmer besökte Kraków år 2012 och två år senare blev han hedersdoktor vid Jagiellonska universitetet. (karnet.krakow.pl, krakow.tv.pl april 18)