Nationalisterna stövlar genom Gdańsk

ONR-demonstration i Gdańsk. Foto: FB.

I helgen marscherade ett hundratal svartklädda och delvis maskerade medlemmar i det ultranationalistiska, för att inte säga nynazistiska ONR (National-Radikala lägret) genom Gdańsk. Marschen, som började vid Varvsarbetarnas monument och slutade i Gamla stan, hölls på årsdagen av ONR:s grundande 1934. Manifestationen har nu blivit en tradition – för ett år sedan hölls marschen i Warszawa och för två år sedan i Białystok.

Deltagarna bar på sina svart-gröna flaggor och ropade: ”Unga, aktiva, radikala!”, ”Död åt nationens fiender!” och ”Tro, kamp, nationalism, slå, slå mot kapitalism!”, ”Storpolen vill vi ha, den heliga tron ska vi försvara!”.

Utanför rådhuset i Gamla stan stod de sedan i givakt med sina höjda svart-gröna flaggor och lyssnade på sin ledare som talade om behovet av att förbli trogen de nationalistiska värderingarna och kritiserade makthavarna, såväl de gamla som de nuvarande.

I den historiska salen på varvet där överenskommelsen mellan Solidaritet och kommunistregimen undertecknades i augusti 1980 hade ONR sin årliga sammankomst.

Polen måste förbli etniskt och kulturellt enhetligt. Vi kommer att försvara våra gränser mot immigranter, sas det.

Var det för de värdena polackerna kämpade i augusti 1970 i Gdańsk? Jag undrar när PiS ska förbjuda ONR? skrev förre presidenten och Solidaritetsledaren Lech Wałęsa på Twitter.

Även den religiösa kultplatsen Jasna Góra upplevde i helgen en anstormning av nationalister som var där på pilgrimsresa. Hundratals poliser skulle upprätthålla ordningen och klostret såg ut som en belägrad fästning med. Med tända facklor skanderade nationalisterna sina slagord: ”Ett katolskt stor Polen” och ”Ungdom, tro, nationalism”.

I ett tal till Europas nationer och varnade man för nihilism, hedonism och konsumism. ”Allt fler européer känner sig främmande i sina egna länder. De förkastar den identitet och det arv de har blivit födda till som vore det en onödig belastning. Liberalismen har blivit en ny ideologi som rättfärdigar minoriteternas ideologiska diktatur. Dagens Europa är en plats där mödrar för egen bekvämlighet dödar sina barn och där man inte bygger kyrkor. Nu har tiden kommit för att kämpa för hjärtan, hjärnor och själar.

Ett hundratal antifascister med vita rosor försökte demonstrera mot denna främlingsfientlighet, rasism och fascism. De anklagades för att demonstrera mot religiösa högtidligheter men sade själva att de ville förhindra att nationalisterna skulle förstöra den Okände Soldatens grav, som var målet för pilgrimsfärden. Nationalisterna avstod i sista stund från att gå dit men antifascisterna la ner en symbolisk vit ros på graven.

Att nationalister och nynazister börjar erövra religiösa kultplatser och platser som symboliserar demokrati och frihet är ytterst oroande. Den katolska kyrkan ger uppenbarligen sin tysta medgivande till deras arrangemang och accepterar därmed även deras värderingar. Makthavarna som låter nationalisterna hålla sina möten på det symboliska varvet i Gdańsk bekänner också färg.

Dorota Tubielewicz Mattsson