Duda utnämner kontroversiell rådgivare

President Andrzej Duda och hans nya säkerhetsrådgivare Bogusław Winid. Foto: KPRP.

President Andrzej Duda har utnämnt förre statssekreteraren och diplomaten Bogusław Winid till sin rådgivare i säkerhetsfrågor.

Beskedet som publicerades på presidentkansliets hemsida på måndagen har blivit mycket uppmärksammat, och i konservativa sajter som står regeringen nära hävdar man att Duda själv därmed slår en spik i sin politiska kista – nu kan han definitivt inte bli regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) kandidat i nästa presidentval!

Winid har ansetts vara en man med stora kvalifikationer av både PiS och det förra regeringspartiet Medborgarplattformen (PO). För att förstå varför utnämningen väcker sådan uppståndelse får man gå tillbaka till 2006. Det var då PiS satt vid makten förra gången och ordföranden Jarosław Kaczyński var själv premiärminister. Som försvarsminister hade han valt Radosław Sikorski, på den tiden PiS-are. 2007 utnämndes Winid till Polens Nato-ambassadör. Kaczyńskis regering föll samma år och ersattes efter ett parlamentsval av en koalitionsregering ledd av Donald Tusk. Sikorski hade bytt parti, han var nu en framstående profil i Medborgarplattformen och blev utrikesminister hos Tusk. 2011 kallade han hem Bogusław Winid och gjorde honom till statssekreterare med ansvar för säkerhetsfrågor. 2014 fick Sikorski lämna utrikesdepartementet efter ett par skandaler och han blev i stället talman i sejmen.

Winid utnämndes till FN-ambassadör och bedrev en framgångsrik kampanj för att Polen skulle få en plats som icke-permanent medlem av FNs säkerhetsråd. Därför fick han sitta kvar ända till förra året, och trots att han fick sparken prisade dåvarande utrikesministern Witold Waszczykowski (PiS) hans insatser.

Och nu väljer Duda Winid, som anses stå Sikorski nära, till sin säkerhetsrådgivare med uppgift att bland annat driva Polens linje i FNs säkerhetsråd. (Telewizja Republika, Natemat, wPolityce m fl polska medier 16 april 18)