Till minne av gettoupproret 1943

President Andrzej Duda talade vid Gettohjältarnas monument på 75-årsdagen av gettoupproret.
Foto: KPRP

Den 19 april är det 75 år sedan gettoupproret bröt ut i Warszawa, och minnet av offren hedrades på torsdagen. Inför de sista deportationerna beslöt den judiska motståndsrörelsen att göra revolt med hjälp av insmugglade vapen, bl.a. från USA. En av upprorsledarna var Marek Edelman som efter kriget blev hjärtläkare.

Upproret slogs ner av den överlägsna nazistiska krigsmakten och efter en månads brutala och hopplösa strider var det slut. 7 000 av gettots invånare hade dödats under striderna, de 50 000 som ännu var i livet deporterades till framför allt Treblinka.

I minnesceremonierna deltog bland andra president Andrzej Duda, premiärminister Mateusz Morawiecki, den israeliska ambassadören i Polen, Anna Azari, Ronald Lauder, ordförande för Judiska världskongressen.

Tusentals frivilliga delade denna dag också ut papperspåskliljor att fästa på kläderna. Blomman är en symbol för minnet och respekten för gettoupproret och bakom utdelningen ligger Polin, Museet för de polska judarnas historia som för sjätte året i rad på det sättet vill sprida kunskap om upproret.

(Polskie Radio, natemat.pl, Rzeczpospolita 19 april 18)