Lärarna kräver skolministerns avgång

Polska lärare är i uppror och kräver nu utbildningsminister Anna Zalewskas avgång. I slutet av förra veckan hölls en stor demonstration utanför utbildningsdepartementet.

Dels för att skolreformen som infördes i september förra året enligt lärarna är både illa genomtänkt, illa förberedd och dyr; och dels för beslutet att nyutexaminerade lärares lön ska ligga på 1200 złoty i månaden (3200 svenska kronor). Lärarfacket kräver åtminstone 2200 złoty (5900 kronor). Genomsnittslönen i Polen är 4 600 złoty (knappt 12 500 kr).

Utbildningsministern kontrade med att lönerna från och med nästa år kommer att höjas tre år i rad – 2019 och 2020 med 1000 złoty i månaden. Särskilt kvalificerade lärare kommer dessutom att kunna få ytterligare 500 złoty.

Den av lärarna ogillade, dåligt förberedda och illa genomförda skolreformen innebär att skolan från september 2017 är indelad i åtta års grundskola och fyra års gymnasium eller fem års yrkesskola. Förslaget mötte omfattande kritik när det kom för ett år sedan. Enligt det gamla systemet, som funnits i arton år, gick eleverna sex år i grundskola, tre år i högstadium och tre år i gymnasiet. (Polskie Radio 21 april 18)