Med antenner i toppen

Skärmdump från Fakt.pl.

Världens högsta Kristusstaty som står i Świebodzin, 10 mil väster om Poznań, mäter 52 meter inklusive sockeln. Huvudet är prytt av en guldkrona, och där finns idag antenner för internettrafik, uppger tidningen Fakt.pl.

Församlingsprästen säger sig inte känna till några antenner, men när tidningen grävt fram vilket företag som monterat antennerna får de besked:

Det var prästen som ville ha internet för församlingens skull.

Inte alla församlingsmedlemmar är förtjusta.

Olika nätföretag utnyttjar kommunikationsutrustningen, uppger tidningen som själv försökte hyra plats i statyhuvudet. Det är inte ovanligt att antenner monteras upp på kyrktorn och andra mycket höga byggnader.

Statyn restes 2010 och bekostades av insamlade medel från församlingen, exilpolacker och lokala företagare. Kommunen beslöt att Kristus skulle stå som borgmästare i staden, vilket stötte på motstånd och katolska kyrkan har inte gett sitt tillstånd. (Fakt.pl 20 april 18)