Biedroń rycker fram i politiken

Robert Biedroń, nytt löfte i politiken.
Foto: FB.

Borgmästaren i Słupsk, Robert Biedroń, nämns allt oftare som ett viktigt namn både i parlamentsvalet 2019 och presidentvalet 2020.

Biedroń är aktiv på sociala medier och har många anhängare, han kan komma att förändra den politiska scenen i Polen ordentligt i framtiden, skriver nyhetssajten Natemat.pl. I opinionsmätningarna kommer han som stark trea efter president Andrzej Duda och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, och han jämförs ofta med Frankrikes nye president Emmanuel Macron och Kanadas premiärminister Justin Trudeau – som han också inspirerats av, säger han.

Många spår att han liksom en gång förre presidenten Aleksander Kwaśniewski blir vänsterns nya Messias, och frågan är nu närmast om han ska bilda ett nytt parti eller nöja sig med en egen politisk rörelse.

Det finns ingen egentlig opposition nu, säger Biedroń själv och utnämner sig glatt till ny oppositionsledare.

Varken Grzegorz Schetyna, som är oppositionspartiet Medborgarplattformens (PO) nuvarande ordförande eller Donald Tusk kan göra anspråk på den titeln, säger han. Det liberala partiet Moderna som seglade in i parlamentet efter valet 2015 med en stor del av Medborgarplattformens väljare bakom sig, tycks han inte heller se som någon konkurrent.

Politiska veteraner på vänstersidan som förre partiledaren Janusz Palikot och förre presidenten Aleksander Kwaśniewski påpekar att Biedroń nog ska stå över presidentvalet 2020.

Bättre att först se om han har tillräckligt mycket förtroende hos väljarna i Słupsk för att bli omvald, menar de.

Palikot var den som grundade det populistiska Palikotrörelsen, vars kandidat Robert Biedroń var parlamentets första öppet homosexuella ledamot. Han råder Biedroń att inte grunda ett eget parti utan i stället gå med i oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) för att inte krossas av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) väloljade valmaskin.

Själv säger borgmästaren att han inte nödvändigtvis måste bli president.

Jag vill bygga en egen politisk rörelse, det behövs ett alternativ till PO och PiS, säger han och bjuder in Schetyna och Modernas nuvarande ledare Katarzyna Lubnauer och grundaren Ryszard Petru till samtal om ett nytt parti som skulle kunna heta Polen och som ska ta makten från PiS.

Under Schetynas ledning har Medborgarplattformen (PO) slitits itu av inre strider och tappat många väljare. Han är idag landets mest impopulära politiker, och PiS-ledaren Jarosław Kaczyński som tidigare toppat den listan dfår nöja sig med andra platsen.

Men Robert Biedroń fokuserar tills vidare på tanken på ett Polen som på många sätt skiljer sig från hur det är idag.

Det handlar om en längtan efter vissa demokratiska värden, säger han. Just nu är jag borgmästare i Słupsk, och det kan hända att jag återvänder till rikspolitiken. (natemat.pl, Newsweek, tvn24, Superexpress, onet.pl april 18)