Pressfriheten minskar i Polen visar index

Polen är ett av de länder där pressfriheten har signifikanta problem. Karta: RSF.

Årets index återspeglar det ökande hatet mot journalister, skriver den internationella organisationen Reportrar utan gränser i sin rapport över pressfriheten i världen under förra året. Politiker och auktoritära regimer är tydliga med sin fientlighet mot medierna vilket innebär ett hot mot demokratin. Allt fler valda statschefer ser inte längre pressen som ett grundläggande villkor för demokratin.

Undersökningen omfattar 180 länder i världen och Europa är den region där utvecklingen går snabbast nedåt. Polen som har fortsatt falla i indexet har tappat fyra placeringar och ligger idag på plats 58. En av anledningarna är att antikorruptionsreportern Tomasz Piątek hotades med fängelse när han avslöjade förre försvarsministern Antoni Macierewicz kopplingar till organiserad brottslighet i Ryssland. Polen kategoriseras nu som ett land med signifikanta problem, liksom t.ex. Ukraina, Ungern och länderna på Balkan.

Fyra av de fem länder som tappar mest i listan ligger i Europa: Malta (ner 18 platser till 65:e), Tjeckien (ner 11 platser till 34:e), Serbien (ner 10 platser till 76:e) och Slovakien (ner 10 platser till 27:e).

USA har efter president Trumps offentliga aversion mot medierna sjunkit till plats nr 45 på årets pressfrihetsindex. (RSF april 2018)