Wałęsa: Vi ska alltid bevara Järnmannen från Sverige i våra hjärtan

Sven Järn var en av dem som körde hjälptransporter till Polen under de svåra åren. Samtidigt passade han på att smuggla tryckeriutrustning och informationsmaterial åt Solidaritet.

Peter Brandkvist berättar om Järnmannen från Sverige.

Peter Brandkvist och legendaren Sven Järn vid en sammankomst med Svensk-Polska Föreningen i Stockholm.
Foto: Wiola Jutek

Han lastade av hjälpsändningar från Sverige i Poznań och Szczecin i väster, Bielsko-Biała och Zakopane i söder, Lublin i öster, Giżycko i norr och naturligtvis i Warszawa. Mottagare var barnhem, ålderdomshem, sjukhus, kloster, kyrkor överallt där det fanns behövande, under en svår tid. Polen var stängt men Sven Järn tog sig in överallt med sin lastbil. När han kom till en vårdinrättning i Suwałki fanns det 60 patienter och en rullstol. Nästa gång tog han med sig 60 rullstolar till dem!

Läs vidare >>