Tatarska jurta totalförstört av brand

Tatarska jurta före branden.
Foto. G. Lindberg

Välkända Tatarska jurta, den tatariska restaurangen i byn Kruszyniany i nordöstra Polen, brann ner på måndagen. Ett tiotal turister var tillsammans med ägaren Dżennet Bogdanowicz inne i byggnaden när branden började, men alla tog sig ut utan skador.

Restaurangen var byggd i trä och taket var täckt med träspån. Branden bröt ut på kvällen och tycks ha börjat nära skorstenen, uppger brandkåren i Białystok.

Familjen Bogdanowicz driver en agroturismgård som samtidigt är ett museum över tatarisk kultur. Alla de utställda föremålen, dräkter, smycken, prydnadsföremål och möblerna har förstörts. Förlusten beräknas gå upp i 1,5 miljoner złoty.

Kruszyniany är centrum för de få kvarvarande tatarerna i Polen och finns med bland de främsta turistattraktionerna i landet. (TVN 1 maj 18)

Läs mer om tatarerna i Polen
Tatarerna kämpade för Polens sak >>