Polens bästa president

Förre presidenten Aleksander Kwaśniewski.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Aleksander Kwaśniewski är Polens bäste president efter kommunismens fall. Det anser en tredjedel av polackerna (36 %). Kwaśniewski var politiker redan på kommunisttiden och satt i regeringen som idrotts- och ungdomsminister. Han tillhör idag Vänsteralliansen (SLD), ett parti som inte fick tillräckligt många röster för att kunna hålla sig kvar i parlamentet efter valet hösten 2015.

Det var under hans tid som Polen gick med i Nato och EU, vilket är viktigt för många polacker. Det är också huvudsakligen personer som är gamla nog att komma ihåg honom under hans presidenttid, 1995–2005, som har röstat på honom.

Andra platsen delas av den sittande presidenten Andrzej Duda som får många röster från de unga, och Lech Kaczyński, som omkom i Smolenskolyckan 2010, som båda ligger på knappa 12 % – Kaczyński ett par tiondelar lägre än Duda. Under Lag och Rättvisas (PiS) tid i regeringsställning har Lech Kaczyński kontinuerligt framhållits som en stor och betydelsefull statsman. Det har ordnats seminarier för att diskutera hans framstående politiska filosofi, och han har framhållits som en förebild. I partitoppen anser man att hans död berodde på ett politiskt attentat, en övertygelse som betonats på de månatliga Smolenskmötena i flera år. Det har rimligen bidragit till att många unga människor lägger sin röst på Kaczyński.

På fjärde plats kommer den forne Solidaritetsledaren Lech Wałęsa med knappt 8 % och därefter den senaste, Bronisław Komorowski med knappa 5 %. Till och med den hatade kommunistledaren Wojciech Jaruzelski fick ett par procent.

Att Wałęsa får så låga siffror tros bero på de ständiga spekulationerna om att han samarbetade med kommunistregimens hemliga polis. Samtidigt framhöll många unga honom som den bäste presidenten.

En fjärdedel av de svarande hade ingen uppfattning.

Endast var tredje svarande vill ha Duda som presidentkandidat i valet 2020 – vissa ser hellre Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) eller förra premiärministern Beata Szydło.

Undersökningen genomfördes av opinionsinstitutet RW Research. (Rzeczpospolita och wB 3 maj 18)