Katyńmonument stör relationerna till USA

Katynmonumentet i Jersey Citi, USA.
Foto: Creative Commons.

I den amerikanska staden Jersey City finns ett monument över de tiotusentals polacker som mördades i skogarna kring Katyń 1940 och på andra platser under andra världskriget.

Monumentet står på ett torg som ska byggas om och under tiden ska monumentet flyttas, vilket har upprört polackerna även hemma i Polen.

Inledningsvis hade kommunen beslutat att förvara monumentet i ett lager, men efter protester från både amerikaner med polska rötter som från Warszawa säger borgmästaren Steven Fulop att det i stället ska placeras på allmän plats, synligt för alla under den tid torget byggs om.

Senatens talman Stanisław Karczewski har tagit illa vid sig och kallar flyttplanerna verkligen skandalösa och mycket obehagliga.

Borgmästare Fulop ville inte vara sämre.

Faktum är att en känd antisemit, vit nationalist och Förintelseförnekare som han har noll trovärdighet, skrev han på twitter.

Polens ambassadör i USA kräver en ursäkt och talman Karczewski meddelar att han har vidtagit rättsliga åtgärder.

Monumentet restes för 27 år sedan och utgörs av ett fundament i granit och en 10 meter hög soldat i brons med en bajonett i ryggen. Monumentet har rests av polacker i USA. (Polskie Radio 9 maj 18)