Oppositionell frihetsmarsch i soligt Warszawa

Oppositionens arrangerade en egen Frihetsmarsch den 11 maj.
Foto: FB.

Vår frihetsmarsch är en manifestation mot regeringens politik! Det var budskapet när oppositionspartierna Medborgarplattformen (PO) och Moderna (Nowoczesna) tillsammans med medborgarrörelsen Kommittén för Demokratins försvar (KOD) på lördagen samlade runt 50 000 personer till en stor demonstration för frihet, demokrati och EU i Warszawa.

EU-flaggor, polska flaggor och regnbågsflaggor svängdes i luften och slagorden skallade taktfast över slottstorget i Gamla stan.

Medborgarplattformen och Moderna har enats om en koalition inför kommunalvalet i höst, men vi är öppna för samarbete med alla partier som vet hur viktigt det är med respekt för grundlagen, sade Katarzyna Lubnauer, ordförande i det sargade liberala partiet Moderna.

Vi vill ge polackerna hopp om att slutet är nära för PiS-regeringen, sa PO-ledaren Grzegorz Schetyna.

Oppositionen tillsammans ska vinna de närmaste fyra valen, sade Lubnauer kaxigt. Vi ska besegra PiS i alla de fyra val vi har framför oss: kommunalvalet, EU-valet, parlamentsvalet och presidentvalet. PiS ska förlora och vi ska vinna!

Bland talarna märktes också förra premiärministern Ewa Kopacz, Konstitutionsdomstolens stridbare förre ordförande Andrzej Rzepliński och parlamentarikern Krzysztof Brezja som avslöjade bonusregnet över ministrar och departementsanställda och deras motsvarigheter på lokal nivå.

Även kulturarbetare framträdde på scenen i protest mot regeringens kulturpolitik. Med indragna anslag tvingar kulturminister Piotr Gliński teatrar och filmare att i första hand lyfta fram Polens ärorika förflutna.

Skådespelaren Daniel Olbrychski läste en bön av Julian Tuwim och spelade tillsammans med Wojciech Pszoniak och Andrzej Seweryn upp scener ur Wajdas film Det förlovade landet.

Vi accepterar inte accepterar inte förödelsen av våra viktigaste institutioner, sade Pszoniak.

En överlevare från Warszawaupproret 1944, förra läraren Wanda Traczyk-Stawska, krävde hjälp till de svagaste – de funktionshindrade som nu ockuperar entréhallen i parlamentet – och fortsatt medlemskap i EU.

En lyckad manifestation i ett soligt Warszawa är naturligtvis en fjäder i hatten för oppositionen, men både Medborgarplattformen och Moderna är splittrade och vill man nå framgång i höstens kommunalval krävs att partierna dels enas internt och dels hittar ett slagkraftigt valmanifest som lockar väljarna till valurnorna. Ett lågt valdeltagande är det största hotet mot valsegern, inte minst efter regeringens generösa flerbarnsbidrag som både håller ekonomin igång och opinionssiffrorna för regeringspartiet på en hög nivå. (Polskie Radio, onet.pl, natemat.pl och wB 12 maj 18)