PiS alltjämt i opinionstoppen

Det liberala partiet Moderna (Nowoczesna) skördar nu den bittra frukten av sina inre strider – i den senaste opinionsundersökningen tappar partiet nästan hälften av sin redan tidigare reducerade väljarskara. Med 2,9 % (-2,2) skulle Moderna definitivt inte komma in i parlamentet – gränsen går vid 5 %. Den segervisshet som partiledaren Katarzyna Lubnauer under helgens frihetsmarsch visade upp tycks alltså lite för tidigt uttagen.

Siffrorna kommer från opinionsinstitutet Ibris senaste mätning för tidningen Rzeczpospolita. Den gjordes den 10-11 maj – de dagar när det stod klart att flera viktiga profiler i Moderna var på väg ut och att den mer karismatiske förre ordföranden Ryszard Petru redan snickrar på ett nytt politiskt program inför parlamentsvalet nästa år. Hur många av de förlorade väljarna som satsar på Petrus nya organisation är svårt att veta, men nästan 8 % hade ingen uppfattning om vilket parti de skulle rösta på om det vore val idag.

Bortsett från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) har alla partier förlorat röster sedan den mätning som opinionsinstitutet Ibris gjorde för tidningen Rzeczpospolita i april.

Tillsammans med högskoleminister Jarosław Gowins parti, just nu heter det Samförstånd (Porozumienie), stöds Lag och Rättvisa av 37,6 % av väljarna, en ökning med nästan 6 % och Medborgarplattformen (PO) får 27,3 % (+ 3,8).

På tredje plats med 10,4 % (-1,7) kommer Vänsteralliansen (SLD) som inte kom in i parlamentet efter valet hösten 2015 men nu tycks vara på väg tillbaka. Partiledaren Włodzimierz Czarzasty tänker sig ett samarbete med Bondepartiet – han tror inte att inviter från Grzegorz Schetyna, ordförande i Medborgarplattformen, är seriösa.

Kukiz’15 får 6,3 % (-2,2) och Bondepartiet PSL landar på 5,3 % (-0, 6).

Det tycks alltså som att Lag och Rättvisa håller på att återhämta sig efter bonuskrisen, och de funktionshindrade som sedan den 18 april ockuperar entréhallen i parlamentet ser inte ut att ha tagit särskilt hårt på väljarnas förtroende. (Rzeczpospolita och wB 14 maj 18)