Nästan en halv miljon vapen köptes i Polen 2017

Allt fler får vapenlicens.
Foto: wikipedia.

Allt fler polacker skaffar sig nu ett vapen och under förra året köptes 464 000 vapen av privatpersoner. De flesta karaktäriserades som samlarvapen – det är lättare att få licens för sådana. Antalet samlarvapen fördubblades under förra året, skriver tidningen Rzeczpospolita.

206 000 personer fick vapenlicens 2017, vilket är en ökning med 82 000 sedan 2016. Som jämförelse kan nämnas att för fyra år sedan beviljades 600 vapenlicenser och 5 000 2017.

Om man vill ha licens för personligt bruk krävs det att man kan visa att det finns ett objektivt hot mot ens säkerhet, säger en talesperson för polisen. För samlarvapen krävs ingenting sådant, däremot ska vissa formella krav på ett rent kriminalregister och god mental hälsa. Vapensamlare ska dessutom ha fyllt 21 och ha klarat en tentamen.

Vapenreglerna liberaliserades 2011, men på senare år har intresset för att samla vapen skjutit i höjden rejält, bland annat eftersom vapenföreningarna gjort stora insatser för att informera om ändringarna i lagen.

Möjligen har också förre försvarsministern Antoni Macierewicz ambition att öka vapentätheten i landet spelat in. (Polskie Radio 18 maj 18)