Maktkampen inom PiS har börjat

Toppnamnen inom PiS är med i tävlingen om vem som ska efterträda Jarosław Kaczyński som ordförande.
Foto: KPRM.

Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och den som de facto har sista ordet vad gäller politiken i Polen, ligger sedan flera veckor på sjukhus för en knäoperation som normalt bara tar 3-4 dagar. Framträdande PiS-profiler har i olika medier berättat att det handlar om en vanlig operation, att allt gått bra och att Kaczyński snart är på fötter igen. Bilder på en avmagrad och tärd partiledare förklaras med att han var tvungen att gå ner i vikt före ingreppet.

Såväl inom partiet som utanför har man nu börjat spekulera i vem som kan efterträda Polens starke man på posten som partiledare, inte minst sedan inrikesministern Joachim Brudziński för ett par dagar sedan tillstod att det nu pågår en maktkamp inom PiS.

Opinionsinstitutet Ibris har för tidningen Rzeczpospolitas räkning genomfört en opinionsundersökning som visar att Kaczyńskis egen favorit premiärminister Mateusz Morawiecki toppar listan, därefter kommer Brudziński, förra premiärministern Beata Szydło och president Andrzej Duda. Den maktlystne justitieminister Zbigniew Ziobro landar på 5:e plats, men även den konspiratoriske förre försvarsministern Antoni Macierewicz har sina anhängare, liksom den nye försvarsministern Mariusz Błaszczak och kulturminister Piotr Gliński.

Eftersom ingen av kandidaterna får särskilt många procent – toppnamnet Morawiecki stöds av 14,4 % – pågår nu byggandet av olika allianser för att skapa majoriteter. Den som får ihop mest stöd inom partiet kan vinna och det är inte självklart att det blir Morawiecki. Allianser kan betyda risk för fraktionsbildning och splittring men också att någon som betraktas som outsider tar över makten. (oko.press och wB 29 maj 18)