Morawiecki: Nord Stream 2 är ett giftpiller riktat mot EU och Nato

Premiärminister Mateusz Morawiecki på Nato-mötet i Warszawa.
Foto: KPRM.

På Nato-mötets sista dag i Warszawa påminde premiärminister Mateusz Morawiecki om den polska oron för planerna på Nord Stream 2, den naturgasledning som ska öka kapaciteten för leveranser av naturgas från Ryssland till Tyskland.

Nord Stream 2 är ett hybridvapen, ett giftpiller riktat mot EU och Nato, den utgör ett hot mot EUs energisäkerhet, sade Morawiecki.

Det var Nord Stream 1 som gjorde det möjligt för Ryssland att rusta upp sin krigsmakt, sade han, vilket resulterat i Rysslands aggression i Georgien 2008, annekteringen av Krim 2014 och hybridkriget i östra Ukraina.

Gasledningen Nord Stream var effekten av att ryska Gazprom under olika förevändningar strypt tillförseln av naturgas till Ukraina, vilket drabbat även Tyskland och Polen som får sin naturgas via ledningar som går genom landet. Även Sverige var tveksamt till byggandet av Nord Stream 1, både av säkerhets- och miljöskäl. Warszawas oro handlar också om att Gazprom ska minska leveranserna till Polen av politiska skäl – vilket är mer aktuellt idag med PiS-regeringens Rysslandskritiska utlandspolitik. Polen har i flera decennier ansträngt sig att diversifiera sin energipolitik för att minska beroendet av rysk naturgas.

På Nato-mötets agenda stod internationella säkerhetsfrågor, Natos avskräckningspolitik, hur man kan motverka hybridhot från Ryssland och säkerheten i Central- och Östeuropa. (Polskie Radio 28 maj 18)