PiS vill begränsa utländskt kapital i privata medier

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Trots sin sjukdom har Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), inte släppt greppet om politiken. Nu vill han gå på de privata medierna och det måste ske före kommunalvalet i höst.

Den akuta anledningen ska vara en skandal inom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) – en av parlamentarikerna, Stanisław Pięta, har avstängts från partiets verksamhet sedan han lovat sin älskarinna jobb i ett statligt bolag. Piętas affärer har valsat runt i medierna och gett partiet en hel del dålig publicitet, inte minst som PiS gick till val på ödmjukhet och ärlighet.

Men också privata TVNs engagemang i de funktionshindrades protest i parlamentet nyligen har skadat partiets image, menar Kaczyński. Hans uppfattning sedan länge är att det finns för mycket utländskt kapital i polska medier – inte minst tyskt – vilket gör dem svårare att styra. Tanken är att begränsa utländska företags aktieinnehav i polska medier – förra året talade man om 15 eller 20 % av aktiekapitalet.

Regeringen tycker att förslaget är dödfött eftersom det aldrig kommer att accepteras i Bryssel, och förra gången frågan var aktuell mötte den mycket kritik. Hur förslaget alltså kommer att se ut är ännu okänt, men det är en viktig fråga för Kaczyński. (Dziennik.pl, natemat.pl och wB 5 juni 18)