Duda: Berlin bör lyssna på oss

Tysklands president var gäst på president Dudas konferens om den polsk-tyska relationerna.
Foto: KPRP.

Det skulle löna sig för Berlin att lyssna på vad som sägs i Warszawa liksom vi lyssnar på röster från Berlin. Det sade president Andrzej Duda på tisdagen vid en konferens om polsk-tyska relationer i Warszawa, arrangerad med anledning av Polens 100-årsjubileum som suverän stat.

Läxan från de senaste 100 åren är svår men inspirerande, sade Duda och hänvisade till såväl den nazi-tyska invasionen under andra världskriget som till det kommunistiska maktövertagandet efter krigsslutet.

Gäst på konferensen var den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier som svarade med att understryka Tysklands tacksamhet mot Polen för att partnerskapet mellan länderna överhuvudtaget är möjligt med tanke på de historiska erfarenheterna.

Vi kommer aldrig att glömma de brott mot mänskligheten som Nazi-Tyskland begick mot europeiska judar under ockupationen av Polen, sade Steinmeier, och inte det enorma lidande som tyskarna tillfogade polackerna. Som president i Tyskland är jag tacksam för att vi nu kan lita på varandra i vårt partnerskap och att polacker och tyskar nu kan diskutera EU även när vi har olika uppfattningar.

Han underströk att både Polen och Tyskland frivilligt gått med i EU, inte bara av ekonomiska skäl utan för att svaret på de globala utmaningarna ligger ovanför nationalstaterna. Den europeiska suveräniteten stärker och kompletterar den nationella suveräniteten, och medlemskapet i EU bygger på demokratiska rättigheter och rättsstatsprincipen. Om de undergrävs så påverkar det alla och alla förlorar på om EU försvagas.

På presskonferensen efteråt underströk den tyske presidenten att Europa idag mest av allt behöver en ökad ömsesidigt förtroende och samhörighet med varandra.

Duda i sin tur uttryckte oro över att anti-europeiska krafter går framåt i Europa och hoppades att det inte skulle innebära att det blir oordning i EU.

Under sitt besök i Polen ska Steinmeier bland annat träffa frivilligorganisationerna, vilket i polska medier uppfattas som att Tyskland ogillar inskränkningen av de medborgerliga organisationernas möjligheter att arbeta – att Tyskland alltså lägger sig i Polens inre angelägenheter. (Parlamentarny.pl, natemat.pl, TVN, onet.pl och wB 6 juni 18)