Amerikanskt kapital stärker Polens säkerhet och ställning i Europa

Utrikesminister Jacek Czaputowicz.
Foto: KPRM

Amerikanska investeringar i Polen uppfattas som en av de viktigaste faktorerna för vårt lands säkerhet, och de amerikanska företag som finns i landet har i hög grad bidragit till den ekonomiska tillväxten och varit en källa till kunskap och erfarenheter för polska företagare.

Det sade utrikesminister Jacek Czaputowicz tidigare i veckan vid ett möte med den amerikanska handelskammaren i Warszawa.

Från början gick investeringarna till de traditionella sektorerna och baserades huvudsakligen på arbetskraftens låga kostnader, men idag är de bästa polska ingenjörerna uppskattade partners i viktiga globala projekt, sade Czaputowicz.

Vidareutvecklingen av amerikanska företag inom infrastruktur, försvar, IT och energi har direkt påverkat Polens ställning i Europa, sade ministern och påpekade att leveranserna av LNG (flytande naturgas) från USA är en av de viktigaste delarna i Polens energisäkerhet.

För närvarande finns över 320 företag med amerikansk kapital, med investeringar på över 30 miljarder dollar. Med de företagen har över 200 000 jobb kommit till Polen. Värdet av de amerikanska investeringarna uppgick förra året till 130 miljarder złoty (nästan 340 miljarder svenska kronor), och har gett 220 000 jobb i landet. (Polskie Radio 6 juni 18)