Szczerski: Vi accepterar Mosbacher trots hennes åsikter

Georgette Mosbacher.
Skärmdump från onet.pl.

Polen kommer att acceptera USAs nya ambassadör i landet trots hennes kritiska uttalanden om Förintelselagen. Det säger presidentens utrikesexpert Krzysztof Szczerski på fredagen. Vid en hearing i den amerikanska kongressen sade Georgette Mosbacher häromdagen att det ligger i USAs intresse att Polen är ett starkt land, men att antisemitismen blossat upp efter Förintelselagen och att regeringen brister i respekt för de demokratiska institutionerna både vad gäller yttrandefriheten och rättsstatsprincipen. Hon sade också att hon skulle arbeta för att Polen ska ta emot flyktingar.

Förintelselagen, som gör det straffbart att offentligt säga att Polen som nation har något ansvar för Förintelsen, har väckt missnöje och det finns ett inofficiellt beslut på att president Andrzej Duda och premiärminister Mateusz Morawiecki inte kommer att bjudas in till Vita Huset så länge den gäller.

Vice utrikesminister Bartosz Cichocki sade på torsdagen att han skulle framföra Warszawas missnöje med Mosbachers uttalande till den amerikanska administrationen.

Men Szczerski tonar alltså ner regeringens upprördhet.

Oavsett vad hon sade under hearingen i kongressen, så kommer vi att acceptera henne som representant för vår nära allierade, säger han till radiokanalen RMF FM. Relationerna mellan USA och Polen avgörs inte av individer utan av båda nationernas intressen. (Polskie Radio och wB 8 juni 18)