Dudas förslag om folkomröstning väntas komma idag

President Andrzej Duda.
Foto: EU-parlamentet.

President Andrzej Duda väntas på tisdagen lägga fram sitt förslag om en folkomröstning om hur grundlagen ska vara utformad. Han vill att väljarna ska ta ställning till hur makten ska fördelas mellan presidenten, regeringen och parlamentet.

Det har ju förekommit en del maktstrider sedan regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) trädde till efter parlamentsvalet hösten 2015 och den populäre presidenten ser fram emot ett mandat från väljarna där hans befogenheter stärks.

Men inom PiS är entusiasmen för en folkomröstning mycket liten, i praktiken har ingen uttryckt sitt stöd för en grundlag som förändras efter presidentens intentioner.

På tisdagen upprepade högskoleminister Jarosław Gowin, som ingår i regeringen som ordförande i det lilla koalitionspartiet Samförstånd (Porozumienie), regeringens uppfattning att det inte finns något intresse för en sådan folkomröstning.

Tänk på hur dyrt det skulle bli, sade Gowin, minst 100 miljoner złoty (257 miljoner svenska kronor), och frågan är hur stort valdeltagandet skulle bli. Det är sånt senatorerna måste de ta ställning till om förslaget kommer.

Presidenten har enligt grundlagen rätt att ta initiativ till en folkomröstning, och förslaget måste få stöd av en absolut majoritet av ledamöterna för att gå igenom.

Dudas tanke har varit att folkomröstningen skulle äga rum den 11 november, på 100-årsdagen av Polens återuppståndelse som suverän nation och då hela landet är på festhumör. (wnp.pl och wB 12 juni 18)