Iran: Polen måste övertala Trump om kärnavtalet

Polen har blivit mellanhand mellan Washington och Bryssel i samtal om Iran och det kärnkraftsavtal som president Donald Trump nyligen sade upp. Och nu uppmanar Iran regeringen i Warszawa att i egenskap av icke-permanent medlem av FNs säkerhetsråd övertala Trump att respektera internationella överenskommelser.

Det är meningslöst att regeringen i Iran försöker föra direkta förhandlingar med USA, sade den iranske ambassadören Ramin Mehman Parast på en presskonferens i Warszawa. Därför önskar vi att Polen som icke permanent medlem i Säkerhetsrådet uppmanar USA att respektera och verkställa beslut som fattats i FN.

Han påminde om att Iran stödde Polens kandidatur inför valet av icke-permanenta medlemmar.

EU-länderna är kritiska till att Trump brutit Iran-avtalet men utrikesminister Jacek Czaputowicz har sagt att Polen inom EU kan komma att visa en viss förståelse för den amerikanska inställningen till Iran. (Polskie Radio och Rzeczpospolita 12 juni 18)