Sval reaktion på Dudas 15 frågor från PiS

President Andrzej Duda.
Foto: wikipedia.

President Dudas 15 frågor som skulle kunna ingå i en folkomröstning om en eventuellt nu grundlag är bara förslag som ska diskuteras. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) kommer att ta ställning till dem, och Jarosław Kaczyńskis inställning offentliggörs runt den 20 juli.

Det säger Beata Mazurek, partiets presschef. Hon påminde också om att förslaget måste godkännas av senaten – PiS har egen majoritet i parlamentets båda kamrar.

Senatens talman Stanisław Karczewski menar att femton frågor är alldeles för många att ställa i en folkomröstning.

Men det här är ju bara ett förslag och inte något slutgiltigt, vi kommer att fatta beslutet tillsammans, och då kommer många att rensas ut, säger han.

Men det är både viktigt och nödvändigt att börja diskutera förändringar i grundlagen. Vi kommer också att diskutera förslaget med presidenten och tar sedan ett gemensamt beslut, säger Karczewski.

Även premiärminister Mateusz Morawiecki understryker att förslaget ska behandlas på vanligt sätt i parlamentet.

Allt är bara på diskussionsstadiet än så länge, säger han.

PiS anser att den konstitution som antog efter kommunismens fall har präglats av postkommunister och därför bör omarbetas. Däremot är partiledningen inte så förtjust i att den bångstyrige president Duda är den som tar initiativet – hans relationer med partiledaren Jarosław Kaczyński är svajiga, och han har inte dragit sig för att sätta olika ministrar på pottkanten. Efter interna maktkamper med förre försvarsministern Antoni Macierewicz och förre utrikesministern Witold Waszczykowski vägrade Duda låta nya generaler respektive nya ambassadörer svära eden. Hans veto till delar av domstolsreformen sved också i skinnet på Kaczyński. Dudas förslag till folkomröstning om en ny grundlag öppnar också för en ökning av statschefens makt, vilket inte ligger i Kaczyńskis intresse.

Oppositionen anser att förslaget om folkomröstning är till för att avleda uppmärksamheten från att regeringen upprepade gånger brutit mot den nuvarande grundlagen. (onet.pl, wpolityce.pl och wB 12 juni 18)