Morawiecki: Vi måste vinna flera val i rad

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: KPRM.

Det är inte val förrän i oktober men på fredagen eldade premiärminister Mateusz Morawiecki väljarna i ett tal i Spale.

Om vi ska kunna fortsätta med den goda förändringen i Polen så måste vi vinna flera val i rad, sade han. Vi står inför en brant uppförsbacke, vi bombarderas från alla håll, även internationellt, bland annat för att för att vi kämpar för Polens goda namn, för att hedra våra förfäder, för den historiska sanningen om andra världskriget.

Det är nu vi måste bestämma oss för om vi ska fortsätta att förändra landet eller om vi ska låta motståndarna stoppa oss, sade Morawiecki. Vi får inte vila på våra lagrar, det vi redan har genomfört är ett intet mot allt det som återstår. Om vi inte vinner valet kommer Polens fiender att rasera allt vi har åstadkommit. Oppositionen påstår att PiS inte är ett hederligt parti med rena händer och att bonussystemet missbrukas – men alla har ju skänkt pengar till välgörenhet. Vi har inte gått in i politiken för att tjäna pengar utan för att förändra samhället. De gamla eliterna som bara såg till sina egna intressen måste bort. Polackerna har matats med att en viss ojämlikhet var nödvändig och att utländskt kapital var viktigare än polskt.

I stället ser han regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) som sanna arvtagare till det Solidaritet som en gång störtade kommunismen.

Vi har höjt rehabiliteringsbidraget med 20 % och socialbidraget med 40 %, sade regeringschefen. Vårt mål är ett starkt och stolt Polen som tar vara på sina möjligheter. Vi bedriver samarbetspolitik och har flera gånger sträckt ut handen, även om inget parti ännu har velat fatta den. Men vi fortsätter vår reformpolitik, vi har sänkt pensionerna till dem som arbetade i kommunisttidens säkerhetstjänster och gett pengarna till allmänheten, och det som den ökade indrivningen av moms inbringar går till socialpolitiken.

För att minska våra chanser att vinna valet blåser motståndarna upp varje uttalande som en ballong. De försöker övertyga allmänheten om att Polen på grund av relationerna med EU får mindre pengar under nästa budgetperiod. Men jag kan lugna de oroliga, sade Morawiecki, även om EUs nya budget inte kommer att se ut som den nuvarande.

På måndag kommer Frans Timmermans, EUs kommissionär för lagstiftningsfrågor, till Warszawa för att tala om rättssäkerheten i Polen.

Jag tror väl inte precis på något mirakel, sade premiärministern, men någon överenskommelse ska vi nog kunna komma fram till. Sådant här kan ta lång tid, men vi backar inte när det handlar om reformerna på skatte- och domstolsområdena.

Vad gäller USA är våra relationer inte enkla, konstaterade Morawiecki. Allmänna opinionen i Israel och USA har påverkats av Förintelselagen som handlar om att vi inte ska pekas ut som delaktiga i Förintelsen, som när utländska medier talar om polska dödsläger. Här måste vi säga ifrån, försvara Polens heder och den historiska sanningen. Starka internationella organisationer slår emot oss, men PiS är starkt, och vi måste vinna valet. (Onet.pl 15 juni 18)