Polen får konsulat i Göteborg

Fr.v. Honorärkonsul Göran Hult, ambassadör Wiesław Tarka, och regionfullmäktiges ordförande VGR Magnus Berntsson.
Foto: OKF.

Polen är det senaste tillskottet i den digra skaran av konsulat i Göteborg som nu närmar sig 50 till antalet. Ny honorärkonsul är Göran Hult som får hela Västra Götaland som sitt verksamhetsområde.

Den 17 april invigdes officiellt Republiken Polens konsulat i Göteborg i närvaro av Polens ambassadör Wiesław Tarka och företrädare för Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, västsvenskt näringsliv samt konsuler verksamma i Göteborg.

I sitt invigningstal underströk ambassadör Tarka att Göteborg som Sveriges industriella huvudstad är en viktig bro mellan Polen och Sverige.

Jag hoppas att det nya konsulatet i Göteborg ska närma staden och hela Västra Sverige till Polen. Tillsammans ska vi bygga en ännu starkare Östersjö- och Kattegatt-region, förklarade ambassadören.

För underhållningen i form av sång och musik svarade Chorus Polonicus Gothoburgensis under ledning av Wojciech Gluch.

Invigningen besöktes av ett 80-tal personer – representanter från näringslivet, t ex Volvo AB:s östeuropachef, länsledningen, region- och kommunfullmäktige samt svenskar med polsk anknytning på olika sätt.

Närmast fokus är att fånga upp det professionella nätverk som ambassadör Tarka beskrev kring Göteborg som Sveriges industriella huvudstad och en viktig bro mellan Polen och Sverige.

Piotr Kiszkiel

Korta stolpar:
Göran Hult är ursprungligen från Lund men bor numera i Lerum. Gift och två vuxna döttrar. Efter avslutad juristutbildning verksam i Göteborg som managementkonsult med fokus på strategi och organisationsutveckling.
Historieintresserad och ser fram emot att få besöka Kraków under hösten.

Senast det fanns en konsul verksam i Göteborg var i slutet av 1940-talet.