Inställt möte sätter fart på spekulationerna

Talman Marek Kuchciński.
Foto: wikipedia.

Med mycket kort varsel ställde talman Marek Kuchciński sent på tisdagskvällen in ett möte mellan talmän och gruppledare i det polska parlamentet och en motsvarande delegation från tyska Bundestag. Mötet, som förberetts i flera månader, skulle äga rum på Hamsbacher slott i västra Tyskland och handla om EU efter Brexit och det bilaterala samarbetet mellan de två parlamenten. Kuchciński hänvisade till den interna politiska situationen i Polen – vilket ska tolkas som ett viktigt möte i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Tyskarna är ganska upprörda, och man undrar vad det är för en viktig fråga som uppstått så plötsligt och som måste gå före ett sedan flera månader planerat möte med Bundestag.

Alla vet att PIS-ledaren Jarosław Kaczyński har problem med hälsan och att det kan behöva utses en kronprins – men har den frågan blivit så akut, frågar man sig.

Eller handlar det om att visa de tyska parlamentarikerna att PiS–frågor alltid har företräde? Man påminner sig EU-toppmötet i Bryssel då nyss utnämnda premiärministern Mateusz Morawiecki åkte hem innan toppmötet var över för att ”ta del av viktiga och hemliga dokument”. Även det mötet var planerat sedan länge och den allmänna meningen var att Kaczyński kallat hem sin nye favorit för att visa Bryssel vad som är viktigast.

På onsdagen uttalade sig Morawiecki lite allmänt och sade att det inte handlar om aversioner mot Berlin, han har just haft ett bra möte med kansler Angela Merkel och ska träffa förbundsdagspresident Wolfgang Schäuble inom kort. Det handlar inte heller om att Tyskland och Frankrike nu enats om att eurozonen ska ha en gemensam budget, försäkrade Morawiecki. Men talman Kuchciński kommer snart med en förklaring.

Oppositionen rasar och menar att tyskarna har all anledning att känna sig kränkta.

I den internationella politiken håller man avtalade möten, på det här viset slutar tyskar och fransmän att prata med oss, säger Małgorzata Kidawa-Błońska från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO).

Frågan är nu om det är Morawiecki eller Berlin som ska sättas på plats. (wp.pl, natemat.pl, TVN 20 juni 18)