Szydłos sminknota blev för dyr

Förra premiärministern Beata Szydło.
Foto: wikipedia.

Förra premiärministern Beata Szydło har fått sin egen sminkskandal. NIK (motsvarande Riksrevisionen) har granskat kostnaderna på regeringschefens kansli och då funnit att icke obetydliga summor lagts ner på på att Szydło alltid skulle vara redo att fotograferas. Kort sagt: det måste alltid finnas en stylist i närheten för att regeringschefen skulle se representativ ut vid alla de fototillfällen som en premiärminister hamnar i.

Under de första nio månaderna vid makten kostade Szydłos utseende skattebetalarna 68 000 złoty, i snitt 550 złoty per dag (1550 svenska kronor), noterar polska medier.

Det handlar inte bara om de kosmetiska produkterna utan om att man alltid har en stylist som står standby, säger experterna. Om premiärministern är ute och reser måste stylisten följa med och då måste man räkna med kostnaden för hennes resa och uppehälle också. Normalt handlar det om 2 000 złoty för en resa på ett par dagar.

Premiärministern var ofta på resa och behövde både friseras och sminkas. I Kansliets redovisning framgår emellertid inte hur ofta Szydło behövde snitsas till, konstaterar polska medier.

Nu visar det sig att även den nya premiärministern Mateusz Morawiecki behöver en stylist – sminkningen har kostat samhället 49 000 złoty sedan i december, vilket NIK anser vara ett högt belopp.

Man kan påminna om de franska presidenterna Hollande och Macron, vars stylistnota normalt ligger på 10 000 euro i månaden (över 100 000 kronor). (natemat.pl och wB 20 juni 18)