Wałęsa grundar ny Medborgarkommitté inför valet

Förre presidenten och Solidaritetsordföranden Lech Wałęsa.
Foto: wikimedia commons

Solidaritetsikonen Lech Wałęsa vill gjuta nytt liv i den gamla Medborgarkommitté, Komitet Obywatelski, som han grundade inför det första delvis fria valet i Polen, den 4 juni 1989. Anledningen är i första hand hans oro för hur de närmaste valen kommer att fungera, vilket framgår av ett pressmeddelande.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har nyligen genomfört förändringar i vallagen som fått kritik från bland annat Valkommissionen, bland annat för att de anses gynna PiS. Enligt Lag och Rättvisa var den gamla vallagen utformad för att gynna andra partier, dvs. dåvarande regeringspartiet Medborgarplattformen (PO), och under sin tid i opposition anklagade ofta PiS-ledaren Jarosław Kaczyński den sittande regeringen för valfusk. I synnerhet valåret 2014 då Valkommissionens server brakade samman och rösterna fick räknas för hand.

Medborgarkommitténs främsta uppgift ska vara att övervaka de kommande valen med början i höstens kommunalval. Nästa år är det parlamentsval och året därpå presidentval. Kommittén vill också försöka ena alla demokratiska grupperingar. Kanske kommer man också att så småningom själv att ställa upp i parlamentsval.

Många av Medborgarkommitténs ledamöter fanns med i den demokratiska oppositionen redan på 1980-talet, och det första mötet äger rum på Europeiska Solidaritetscentret i Gdańsk på lördag.

Kommittén vill också ta tillvara det missnöje mot PiS som finns i breda grupper, inte minst med anledning av domstolsreformen. Man anser att regeringen är totalitär och antidemokratisk samt att PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, som själv en gång var en del av den demokratiska oppositionen, idag snarast agerar som en diktator.

Sedan 1989 har valen i Polen regelbundet övervakats av OSSE, som inte rapporterat några större oegentligheter sedan 1989, då polackerna för första gången sedan mellankrigstiden kunde rösta fritt. (PAP, polsatnews, natemat.pl och wB 21 juni 18)