PiS tappar röster i juli

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 34 % av rösterna, vilket är 7 % färre än för en månad sedan. Fyra partier skulle komma in i sejmen, oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) med 23 %, Kukiz’15 med 9 % och Vänsteralliansen (SLD) med 6 %.

Varken Bondepartiet (PSL) eller Moderna skulle nå över 5 %-spärren, och nästan var femte väljare (18 %) har inte bestämt sig. Det visar en undersökning från opinionsinstitutet Kantar Public.

Undersökningen säger naturligtvis inte så mycket eftersom så många inte har bestämt sig för vilket parti de ska rösta på. Valdeltagandet skulle bli 62 % vilket är mycket för polska förhållanden.

Bland de frågor som varit på agendan under den senaste månaden märks striden om Högsta domstolen och Förintelselagen.

Att PiS tappar hela 7 % på en månad är naturligtvis anmärkningsvärt, men polska väljare är mycket rörliga och opinionen svänger snabbt. Nu börjar det dra ihop sig till kommunalval och regeringspartiet har rimligen en hel rad förslag inför valkampanjen. Och det är ju själva valet som gäller. (Polsat och wB 16 juli 18)