Migalski: Kaczyńskis Polen är en hybriddiktatur!

F.f PiS-aren Marek Migalski.
Foto: Piotr Drabik.

Regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) metoder för att genomföra ”den goda förändringen” vinner inte gehör hos alla, inte ens hos f.d. PiS-are.

Statsvetaren och förra PiS-parlamentarikern Marek Migalski talar på tisdagen ut i Natemat.pl och kallar dagens Polen för en hybriddiktautur.

Det finns inslag av demokrati bevarade, men demokratiska principer och värderingar respekteras inte längre, säger Migalski. Han är orolig för att PiS kommer att förändra den delen av grundlagen som handlar om parlamentet.

Kaczyński kommer att göra allt för att partiet ska kunna sitta kvar vid makten, säger statsvetaren.

Han konstaterar att läget blir allt tuffare och att politikernas allt grövre språk fått hatet mellan vanliga polacker att blomma upp.

Man förnedrar demokratin, säger han. Demokrati handlar om att även oppositionen har vissa fri- och rättigheter, och demokrati innebär fria medier, maktdelning och ett oberoende rättsväsen. Den liberala demokratin monteras nu ner av regeringen. Man bevarar den demokratiska fasaden och vi får hoppas att det fortfarande kommer att hållas demokratiska val. Men vi kan inte säga att den polska demokratin är densamma som man har i väst.

Jag tror inte att regeringen vill lämna EU, men faktum är att vi avlägsnar oss från EU en liten bit nästan varje dag. Vår ställning i EU har försämrats – visst kan vi vara med och blockera förslag, men vi har inte längre någon möjlighet att bygga en offensiv majoritet i EU-parlamentet.

Oppositionen hoppas naturligtvis att EU-domstolen ska stoppa nedmonteringen av Högsta domstolen, och regeringen inser också att det kan bli så. Men Polen har ingen möjlighet att få fram en majoritet mot ett sådant utslag, konstaterar Migalski.

Inrikes ser vi att PiS sakta men säkert tappar stöd. Medborgarplattformen och SLD (Vänsteralliansen) växer.

President Andrzej Duda ser ju ut att vara knuten till PiS, för ett år sedan försökte han frigöra sig men för några dagar sedan återgick han till ordningen och undertecknade ivrigt lagen om Högsta domstolen för att bli PiS kandidat i presidentvalet 2020, säger den förre PiS-parlamentarikern.

Duda sköter inte sitt ämbete – han är inte Försvarsmaktens huvud, han utformar inte utrikespolitiken, och han bidrar inte heller till social fred. Han uppfattar sig säkert själv som en stark personlighet, men när han stötte på motstånd mot sitt första egna initiativ, alltså folkomröstningen om en ny grundlag, så återgick han snabbt till ordningen. Han har fått löfte om stöd från Kaczyński i presidentvalet 2020, för Kaczyński behöver stöd av Duda i parlamentsvalet 2019. Men när parlamentsvalet är i hamn är det inte säkert att Kaczyński uppfyller sina löften, då kan PiS välja en annan presidentkandidat. Kaczyński litar inte på Duda sedan Duda försökte sig på att vara självständig, säger Migalski. (Natemat.pl 31 juli 18)