PiS-parlamentariker vill införa ungkarlsskatt

Statssekreterare Artur Soboń.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Under kommunisttiden fanns länge ett extra skattepåslag för polska ungkarlar. Regimen ville höja nativiteten och befolkningen måste öka igen efter andra världskriget, då sex miljoner medborgare dödats och flera hundratusen flytt utomlands för att inte återvända.

Ungkarlsskatten skulle få unga människor att snabbt bilda familj och skaffa barn.

Med sitt familjeprogram – ett generöst flerbarnsbidrag, ett bostadsprogram som ska göra det möjligt för fattiga familjer att skaffa sig en anständig bostad osv har regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har satsat på morötter i stället för piskor.

Familjesatsningen slog väl ut i början, framför allt familjer som redan hade barn skaffade ett eller två till. Ungdomar visade emellertid ingen benägenhet att alstra avkomma och ge upp tankarna på utbildning, karriär och ett bättre liv. Idag är nativiteten nere på samma nivå som innan barnbidraget infördes.

Nu föreslår PiS-aren Artur Soboń, statssekreterare i departementet för utveckling och infrastruktur, att den gamla kommunistlagen ska tas i beaktande.

Det är min personliga åsikt att singlar borde betala en särskild skatt, säger statssekreteraren till ekonomisajten Money.pl. Det är barnfamiljerna vi satsar på och det vore en bra lösning för budgeten.

Det fanns positiva saker under kommunisttiden, som man ska komma ihåg, framhåller Soboń. Planering för skolor, dagis, kollektivtrafik, parker och lekplatser – allt som behövs för ett liv utanför bostaden.

Förslaget har fått medierna att spekulera i hur mycket landets viktigaste ungkarl, PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, skulle få betala i extra skatt. Han tjänar sammanlagt 230 000 złoty om året inklusive sin pension (eftersom han fortsätter arbeta efter 65). På det bör han betala 40 000 i skatt, skriver Natemat.pl. Och om man tar den gamla lagen rakt av skulle det innebära en skattehöjning med 8 000 złoty.

Frågan är om Soboń har diskuterat förslaget med Kaczyński. (money.pl, natemat.pl och wB 8 aug 18)