Kyrkan om ”de onda strukturerna”

Ärkebiskop Józef Michalik.
Foto: Media Wnet.

Feminister, frimurare och ateister ingår i de onda strukturer som splittrar Polen och världen. Det sade ärkebiskop Józef Michalik under en mässa på söndagen, då katolska kyrkan firade Jungfru Marias Himmelsfärd.

Vi ser hat i det sociala och det politiska livet, och för nationens bästa måste vi kräva samarbete av alla människor. Genom att bryta mot moralen och naturens lag övertygar man kvinnorna om att kyrkan och Kristus underskattar dem, sade ärkebiskopen.

Kvinnorna ska i stället ha Jungfru Maria som sin förebild, Gud har valt dem föda barnen, och den som är positiv till abort är ett monster och en dödens apostel, hävdade ärkebiskopen.

Michalik har tidigare gjort en del häpnadsväckande uttalanden: i våras talade han om abort som det sorgligaste arvet efter stalinismen, och för några år sedan hävdade han att det var barnen som lockade in prästerna i sexuell samvaro i stället för tvärtom.

Han menar att de unga dras till kyrkan, att över 80 % av ungdomar under 24 är troende katoliker.

Det är nog bra med internet och att kunna främmande språk, men måttlighet är en dygd, sade Michalik, och Polen är en nation som kommer att leva enligt evangeliet i tusen år.

Marie Himmelsfärd är en stor händelse i Polen, tiotusentals människor ger sig iväg på pilgrimsvandring till klostret Kalwaria Zebrzydowska i Kraków. Där möts de av orkestrar och försäljare som tillhandahåller souvenirer med religiös anknytning. Även glass, Lego, flaggor, pepparkakor, ballonger, handväskor och den lokala osten oscypek finns att köpa. (wyborcza.pl 19 aug 18)