Begränsad yttrandefrihet

Skärmdump från FB.

Yttrandefriheten i Polen är på intet sätt absolut – det finns sedan länge en rad lagar som sätter gränser för vad man får säga eller uttrycka med bilder och symboler.

I kampanjen mot regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) domstolsreform har många offentliga skulpturer klätts i kampanjtröjan med texten Konstitucja – Konstitutionen. När en staty över framlidne presidenten Lech Kaczyński ikläddes samma tröja innebar det en kränkning av ett nationellt monument.

Under Prideparaden i Warszawa visade några deltagare upp en regnbågsflagga med den polska örnen på.

En kränkning av det statliga emblemet, konstaterade åklagaren och drog igång en utredning.

En poet som bytte ut några ord i nationalsången befanns skyldig till förakt för nationen, skriver webbplatsen Notes from Poland.

Detta är som sagt inget nytt fenomen – för runt sex år sedan hade en ung man ett spel på sin webbplats där besökarna skulle skjuta till måls på en bild av dåvarande presidenten Bronisław Komorowski.

Mannen åtalades, men Komorowski blev bestört:

Jag har i hela mitt vuxna liv kämpar för yttrandefriheten, sade han.

Men åklagaren vidhöll att det var ett lagbrott.

Flera kända artister har åtalats för att de kränkt andras religiösa känslor genom att svära eller skämta om religion på scenen.

För ett par år sedan lade Organisationen för Fred och Säkerhet i Europa, OSSE, fram en studie där man konstaterade att liknande förbud finns i många länder. Man Polen är det land som hade flest och störst förbud som inskränker yttrandefriheten.

Även om lagarna inte används så ofta, så har blotta vetskapen om att de finns en dämpande effekt, skriver Notes from Poland.

Trots den återhållande lagstiftningen hävdar PiS-ledaren Jarosław Kaczyński att Polen är och kommer att förbli en ö av frihet även om den begränsas i många andra länder och han avvisar tanken på att hatiska uttalanden från nationalistiska grupper skulle förbjudas.

Då glömmer han att hatiska uttalanden mot nationella, etniska, eller religiösa grupper redan nu är belagt med upp till två års fängelse. Det tyckte Kaczyński för övrigt var utmärkt för ett tiotal år sedan när en hemlös alkoholist lallade runt och sjöng förargliga sånger om dåvarande presidenten Lech Kaczyński. Han eftersöktes av polisen i hela landet.

De nationella och religiösa symbolerna har ovanligt stor betydelse i Polen, som under så många år varit ockuperade av andra regimer. Men lagstiftningen kan vara ett farligt verktyg i händerna på ett allt mer politiserat rättssystem, skriver Notes from Poland. (21 aug 18)