Prästerliga övergrepp mot barn döljs i Polen

I det nya pedofilregister som justitieminister Zbigniew Ziobro nu upprättar saknas namnen på präster som dömts för sexuella övergrepp mot barn. En av dem har i tio år härjat i Schlesien och inte tvekat inför ren våldtäkt.

Prästen stod åtalad för våldtäkt av minderårig men domstolen fällde honom för sexuellt tvång, ett mindre allvarligt brott. För våldtäktsoffren gör brottsrubriceringen emellertid en dramatisk skillnad.

Justitieminister Zbigniew Ziobro tycks anse att en dömd våldtäktsman som belagts med livslångt förbud att arbeta med barn och måste undergå behandling mot pedofili, inte behöver registreras som de andra.

Tidningen Gazeta Wyborcza har rapporterat om den aktuella gudsmannen, och det irriterar Ziobro som anklagar tidningen för lögn och hotar med stämning.

Jag har gjort väldigt mycket i kampen mot pedofilin, säger justitieministern, det är absolut nolltolerans mot pedofiler.

Men han vill gärna dölja det faktum att även präster är förövare.

Forskningen och statistiken visar att de som våldtar barn ofta är personer med allvarliga psykiska störningar som många gånger visar särskild grymhet (det är inte ovanligt att det slutar med mord). Präster som skyddas av sina överordnade kan verka ostört i åratal, och deras offer lider av sviterna under resten av livet.

Regeringens engagemang för gudsmäns sexuella övergrepp mot barn är inte heller så stort att en dokumentär om pedofilin inom den polska katolska kyrkan har beviljats bidrag. Men det är viktigt att komma åt problemet även i Polen. Staten och myndigheterna borde ha all möjlighet att tvinga katolska kyrkan att lämna ut all dokumentation om präster som anklagats för pedofili.

Dorota Tubielewicz Mattsson