PiS-gynnad tidning på fallrepet

När regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) kom till makten inledde man med att rensa bland de medier där statliga annonser skulle publiceras – alltså betald information från offentliga sektorn, som ger ett icke föraktligt bidrag till den redaktionella budgeten. Det kan handla om att vart man ska vända sig för att bli influensavaccinerad eller när vallokalerna är öppna.

En av de tidningar som ströks var Gazeta Wyborcza – redaktionen har andra värderingar än regeringen och blev av nu med en nog så viktig inkomstkälla. Det var helt avsiktligt, Wyborcza är oppositionell och invektiven mot landets största tidning har haglat från PiS-anhängarna. I Sverige är principen att meddelanden från den offentliga sektorn ska gå till de största tidningarna/medierna, de som når flest medborgare. I Polen vill man med hjälp av den offentliga annonseringen styra medborgarna till regeringsvänliga medier.

Den tidning som nu skulle få alla inkomsterna var Gazeta Polska Codzienna, en relativt liten men PiS-trogen tidning, fram till valsegern 2015 den enda som partiledaren Jarosław Kaczyński ville uttala sig i – för att vara säker på att inte bli häcklad och missförstådd.

En anledning till beslutet kan ha varit att Kaczyńskis kusin är chef där. Den beryktade EU-parlamentarikern Ryszard Czarnecki finns också med på ett hörn – han är styrelseordförande.

Det är också Gazeta Polska Codziennie som fått arrangera galor i partiets namn och som – inte att förglömma – regelbundet delar ut utmärkelser till Kaczyński och andra högdjur inom regeringspartiet.

Man väntar sig att tidningens ekonomi skulle vara en nöjsam läsning, men så är det inte. Gazeta Polska Codziennie står på gränsen till konkurs, skriver gazeta.pl, som fått tillgång till tidningens interna mail.

Företaget är i kris, konstaterar ledningen, men hoppas på regeringen och Jarosław Kaczyński. Ekonomichefens vanligaste besked till fordringsägarna är: Jag har tyvärr inga pengar till dig! Reportrar klagar på att de inte fått lön sedan i maj och söker jobb på andra redaktioner – även om man ideologiskt håller på PiS måste man ju ha mat. (gazeta.pl och wB 21 sept 18)