Premiärministern stäms för sin valretorik

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: KPRM.

I Polen kan en politiker dras inför domstol för att ha förtalat motståndarsidan i en valkampanj. Detta kan komma att drabba premiärminister Mateusz Morawiecki – nu drar oppositionen honom inför rätta för osanna uttalanden i valkampanjen.

Som exempel nämns det hyfsat harmlösa: ”Kommer ni ihåg hur våra företrädare sa att de inte byggde politik utan vägar och broar? Det finns inga vägar eller broar”.

Detta har fått oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) att gå i taket och anmäla Morawiecki till åklagare. Uppenbara lögner, menar Medborgarplattformen.

I jämförelse med den amerikanska eller svenska valkampanjen är det här inte särskilt allvarligt, men i Polen smäller det högt. Lite ironiskt är naturligtvis att den lag som PiS införde var avsedd att användas mot oppositionen – inte tvärtom!

Den första domstolen ansåg att man inte kan stämma premiärministern (!). Men en högre instans ogiltigförklarade utslaget av tekniska skäl – processen skedde inför stängda dörrar, utan att målsäganden var närvarande.

Premiärministern deltar i valkampanjen, anser domstolen, eftersom han ingår i regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) politiska kommitté, som enligt den nya vallagen är en valkommitté. Därmed agiterar han för sitt parti, och de som deltar i valkampanjen kan ställas till svars i domstol för sina argument i valdebatten.

Domstolen får alltså ta upp frågan på nytt, ta ställning till om ifall Morawieckis uttalanden i valkampanjen är att anse som lögner som ska skada Medborgarplattformen och misskreditera det i väljarnas ögon. Blir han fälld får det juridiska konsekvenser.

Dorota Tubielewicz Mattsson