Nättrollen hjälpte Duda att bli president

President Andrzej Duda.
Foto: presidentkansliet.

Inför presidentvalet 2015 anlitade Andrzej Dudas kampanjorganisation en firma som skapade falska konton på internet. Därifrån flödade näthatet mot konkurrenten Bronisław Komorowski. På så sätt byggde man upp ett massivt internetstöd åt presidentkandidaten Duda

Det rapporterar tidningen Gazeta Wyborcza och Radio Zet.

Att anlita PR-firmor är inget ovanligt. Det som väckte journalisternas intresse var ett litet tillägg i avtalet som stipulerade att firman ELCHUPACABRA varje månad under valkampanjen skulle ta upp ett tusen ämnen för 20 złoty (ca 60 kr) per styck. Vidare skulle man säkra att det kom fem tusen ”automatiska inlägg” varje månad för 2 złoty (ca 6 kr) per styck.

”Automatiska inlägg” är falska konton som tillhör fiktiva personer (webb-Bulletinen drabbas också av sådana) och genererar massor av aktivitet på Facebook och Twitter. Syftet är att sprida falsk information, förtal och hat.

Aktiviteter pågick under hela valkampanjen – trots att Dudas stab efter ett tag sa upp avtalet. Kanske för att mörklägga det hela och sopa undan spåren av sådant som i framtiden kunde kompromettera Duda och hans stab.

Intressant är också att ägarna till Polskie Radio-firman var assistenter till senator Adam Bielan, tidigare en av Lag och Rättvisas (PiS) främsta ideologer och PR-män.

Det är svårt att uppskatta hur mycket skada en sådan aktivitet kan åstadkomma, men man vet ju att falsk information och förtal av demokraternas kandidat Hillary Clinton hjälpte Donald Trump till makten i USA.

Experter som analyserat avtalet och Dudas valkampanj pekar på att det gällde mars och april 2015. Det var just då som Duda började öka i popularitet medan hans motkandidat Bronisław Komorowski tvingades tampas med näthat och förtalskampanjer på nätet. Sociologen Anna Mierzyńska hänvisar till vetenskapliga undersökningar av politiska inlägg på internet i Polen som genomförts i Oxford. Man har kommit fram till att vart tredje inlägg med högersympatier kommer från ett troll som fått betalt för sina tjänster. Mierzyńska menar att huvuddelen av kommentarerna till de främsta politikernas inlägg har mer att göra med klassisk desinformation än med verkliga åsikter och stämningar bland väljarna. Detta gäller såväl regeringspartiet som oppositionen.

Dorota Tubielewicz Mattsson