PiS går fram på landsbygden

Bild från TVP.

Lag och Rättvisa (PiS) fick egen majoritet i sex regioner i lokalvalen på söndagen. Det är fem regioner fler än tidigare och alla ligger i den östra delen av Polen där PiS traditionellt har sitt största stöd. I flera regioner är PiS också störst som parti men i minoritet i förhållande till oppositionspartier i koalition.

På kommunnivå ser det bättre ut. Av 544 ledande förtroendeposter har PiS har 254, Medborgarkoalitionen – Medborgarplattformen (PO), Moderna (Nowoczesna) och en mindre vänstergruppering under ledning av Barbara Nowacka – 194, Bondepartiet (PSL) 70, icke partianslutna kandidater 15 och Vänsteralliansen (SLD) 11. I kommuner där ingen kandidat fick över 50 % hålls en andra valomgång den 4 november.

I de stora städerna vann koalitionspartierna klart, och det är en anledning till att valet inte gick riktigt så bra som regeringspartiet önskat. En stor förlorare är Bondepartiet PSL, som tappat nästan 12 % av rösterna.

De officiella slutsiffrorna från Valkommissionen som kom på torsdagskvällen visar att PiS fått 34,1 % (+7,3), Medborgarkoalitionen 27,0 % (+0,3), PLS 12,1 % (-11,7) och Vänsteralliansen 6.6 % (-2,2). Partierna Kukiz’15 och Razem (Tillsammans), som bildades i samband med parlamentsvalet 2015 och alltså inte deltog i lokalvalen 2014, fick 5,6 % respektive 1,6 % av rösterna. Två små extremhögerpartier, Frihet (Wolność) och Nationella rörelsen (Ruch Narodowy) tappade båda. Drygt 10 % röstade på andra små lokala partier av olika schatteringar.

Valdeltagandet var högt för polska förhållanden, 55 %. I lokalvalen 2014 deltog bara 47,4 % av väljarna. (TVP, Wyborcza och wB 26 okt 18)