Trzaskowski vann stort i Warszawa

Warszawas nya borgmästare Rafał Trzaskowski.
Foto: EPP.

Rafał Trzaskowski heter Warszawas nya borgmästare. Han tillhör oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) och efterträder Hanna Gronkiewicz-Waltz från samma parti, som inte fick kandidera ännu en gång.

Vice borgmästare blir Paweł Rabiej från koalitionspartiet Moderna (Nowoczesna).

Valet blev en promenadseger för Medborgarkoalitionen (KO) och Trzaskowski som fick 56,67 % av rösterna, vilket innebär att det inte behöver hållas någon andra valomgång. PiS motkandidat Patryk Jaki fick 28,52% av rösterna.

Tzraskowski är statsvetare med fokus på Europafrågor, han har varit ledamot av EU-parlamentet där han var vice ordförande i EPP, European Peoples Party. 2013 utnämndes han av dåvarande premiärministern Donald Tusk till administrations- och digitaliseringsminister.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har i många år försökt göra sig av med Medborgarplattformens förra borgmästare i Warszawa, den populära Gronkiewicz-Waltz som suttit sedan 2006. Bland annat har man regelbundet krävt att det skulle hållas misstroendeomröstning om henne.

Flera andra av de stora polska städerna leds av uppskattade politiker från oppositionen, och för att ge de egna kandidaterna en större chans genomförde PiS en förändring i vallagen som går ut på att en och samma person bara får sitta i två mandatperioder. (Polskie Radio, Natemat.pl och wB 26 okt 18)