Lagen om Högsta Domstolen kan arbetas om

Högsta domstolen i Warszawa.
Foto: Gunilla LIndberg.

För två veckor sedan beordrade Europadomstolen Polen att omedelbart stoppa Lagen om Högsta Domstolen, som i somras tvingade 27 domare att gå i pension innan deras förordnande gått ut. Utslaget kom på begäran av EU-kommissionen, som anser att den nya domstolslagen är ett hot mot domstolens självständighet – tvångspensionerade ledamöter kan ansöka hos presidenten om att få stanna kvar i ämbetet och kan därmed utsättas för politiska påtryckningar.

Omedelbart efter utslaget svarade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) att Polen som medlemsland avser att utnyttja sin rätt att överklaga.

De ständiga konflikterna med EU nöter på regeringen, inte minst kraven på att Polen ska följa EUs grundläggande värderingar.

Men kanske har man börjat tänka om i frågan in Högsta Domstolen – i helgen gick senator Adam Bielan från ett av regeringens två små koalitionspartier, Samförstånd (Porozumienie) ut och förklarade att det finns tankar på att arbeta om lagen.

Han förnekade att Polen skulle lämna EU med anledning av konflikterna – ett av Kaczyńskis ofta upprepade mantra är att Polen självständigt fattar sina beslut och dem ska ingen utomstående lägga sig i.

Men regeringen avser inte att driva fram en Polexit, säger Bielan, som antyder att Europadomstolen kanske försökte påverka valutgången i de lokala valen genom att tillkännage sitt beslut bara ett par dagar före valdagen. (Polskie Radio och wB 29 okt 18)