Ett nytt nationalistiskt parti på gång

Parlamentarikern Marek Jakubiak.
Foro: Adrian Grycuk.

Parlamentarikern Marek Jakubiak kallar sig nationalist och försvarar den extrema högern, National-Radikala Lägret (ONR) och Allpolsk Ungdom (Młodzież Wszechpolska).

Man förtalar dessa ädla organisationer, säger han och vill nu bilda ett nytt nationalistiskt parti.

Jakubiak kom in i parlamentet med missnöjespartiet Kukiz’15. När partiledaren Paweł Kukiz började be om ursäkt för att fört in nationalisterna i det polska parlamentet lämnade Jakubiak sin forne partivän. Nu bildar han Federation för Republiken Polen (Federacja dla Rzeczypospolitej).

Jag älskar denna miljö, säger Jakubiak. Jag vill skapa en gemensam vallista och bygga ett politiskt imperium.

Idén har funnits där länge men nu efter Självständighetsmarschen med en kvart miljon deltagare har han stärkts i övertygelsen att det finns behov av ett parti som ska ena alla polska nationalister.

Det är dags att förena våra krafter, säger Jakubiak.

Jakubiak försäkrar att sådana nationalistaktivister som Robert Winnicki och Adam Andruszkiewicz är intresserade av ett samarbete. Likaså Nationella rörelsen (Ruch Narodowy).

Efter Självständighetsmarschen tillsammans med regeringspartiet lag och Rättvisa (PiS) under firandet av Polens självständighet den 11 november har nationalisterna plötsligt blivit en samtalspartner att räkna med. Dessa marginella grupperingar har oväntat blivit en jämställd part för överläggningar med presidenten, premiärministern och regeringen.

VI ska inte bli ett satellitparti till regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), säger den nationalistiske aktivisten Krzysztof Bosak men erkänner att ett samarbete med regeringspartiet kan vara frestande.

Man räknar med att ungefär 7-8 procent av väljarna är beredda att lägga sin röst på ett extremt antieuropeiskt, homofobiskt, antisemitiskt och nationalistiskt missnöjesparti. Än så länge har de högerextrema grupperingarna en mycket låg politisk potential samtidigt som de är högljudda och synliga.

Att samla den extrema högern under ett partipolitiskt paraply är en bra idé inför EU-valet i maj, menar Bosak. Euroskeptiker behövs i EU-parlamentet för att motverka det som pågår i Bryssel. Den polska nationella idén räcker dock inte till för att komma in i EU-parlamentet. Vilka andra budskap, idéer och förslag nationalisterna kan komma med är oklart.

Om partiet verkligen bildas innebär det att den extrema högern hamnar i politikens mainstream. Det ökar också möjligheten för andra extrema grupperingar att påverka den politiska utvecklingen i Polen.

Dorota Tubielewicz Mattsson