NU – kommer Petru med ett nytt parti

Ryszard Petru och Joanna Scheuring-Wielgus har bildat ett nytt parti, Nu! Bild från partiets hemsida.

Ryszard Petru, som kort före parlamentsvalet 2015 startade ett eget parti (Moderna) och fick över 7 % av rösterna och 22 platser i sejmen, har gjort om samma bravad nu.

Det nya partiet ska heta Teraz! (Nu!) och med sig ur sitt forna parti har han vapendragarna Joanna Schmidt och Joanna Scheuring-Wielgus.

Polen står inför stora utmaningar NU, sade Petru på den presskonferens han kallat till för att informera om sitt nya parti.

NU är det dags att visa upp ett nytt alternativ, fyllde Scheuring-Wielgus i. Ordet NU är väldigt dynamiskt och tvingar en att agera. Och vi gillar att agera.

Det blir ett parti som bygger på två pelare: ekonomi och samhälle, sade Petru. Vi kommer inte att ingå i Medborgarkoalitionen (Medborgarplattformen + Moderna) men vi hoppas att vi ska kunna samarbeta.

Ny hemsida har man också satt upp >>.

Alla möter inte det nya partiet med förtjusning.

Det handlar bara om att tillfredsställa Petrus stora ego, säger Paweł Rabiej, vice ordförande i Moderna, det parti som Petru i våras lämnade. Nya partier inom oppositionen spelar bara regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i händerna!

Petrus första parti hajpades rejält under den första tiden i parlamentet, och han själv var ung, liberal och karismatisk. Men när sittstrejken i parlamentet bröt ut i december 2016 och Modernas ledamöter turades om att inte lämna sina platser väckte det uppmärksamhet att Petru reste på solsemester över nyår.

Hans popularitet dalade snabbt, lika illa gick det för partiet som utsåg en ny (mindre karismatisk) ordförande och hamnade i det politiska bakvattnet.

Men nu är han på gång igen – kanske ska han hinna bygga upp ett politiskt kapital inför parlamentsvalet nästa år. Kanske också inför presidentvalet. (Wirtualna Polska och wB 17 nov 18)