Den politiska retoriken blir alltmer hatisk

Kulturminister Piotr Gliński.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Den politiska retoriken i Polen går inte av för hackor och nyligen gick kulturminister Piotr Gliński ut och klagade över oppositionens retorik.

De behandlar Lag och Rättvisa (PiS) som Goebbels behandlade judarna, sade han till veckotidningen Wprost. De exkluderar oss, behandlar oss som spetälska, vi jämförs med fascister och diktaturer, mitt eget arbete har liknats vid den kommunistiska censurens utrensningar på teatrarna.

Men även om om Grzegorz Schetynas och Donald Tusks hatiska uttalanden övertygar författarna, så vad hjälper det? Kommer det att få miljoner av väljare som röstat på Jarosław Kaczyński att falla döda ner? frågade kulturministern.

Det språk de använder när de talar om PiS ska utesluta, förinta och avhumanisera oss, vi behandlas som judarna behandlades av Goebbels. De vill framkalla äckel mot oss.

Även regeringslägret går för långt ibland, medgav Gliński, och det ber jag om ursäkt för. Men det är oppositionen som åstadkommer störst skada, inte minst genom det språk man använder om regeringen.

Kulturministerns utbrott väckte omedelbara reaktioner, särskilt i Israel där hans uttalanden snabbt spreds och återuppväckte den konflikt som flammade upp när den första versionen av Förintelselagen* var aktuell.

Minister Glińskis uttalande visar upp en djup okunnighet om historien och djup okänslighet, säger israeliska diplomater och den judiska B’nai B’rith Association har i ett brev till premiärminister Mateusz Morawiecki krävt kulturministerns avgång och en offentlig ursäkt.

Men Gliński är inte ensam om drastiska uttalanden – nyligen stämdes den förre Solidaritetsledaren Lech Wałęsa av Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Wałęsa har offentligt kallat Kaczyński mentalt obalanserad och i praktiken den som bär skulden för framlidne president Lech Kaczyńskis död – eftersom han pressade brodern att gå ombord på presidentplanet trots det dåliga vädret. (natemat.pl, wirtualnapolska.pl och onet.pl nov 18)

*Förintelselagen gjorde det straffbart att offentligt hävda att Polen som stat hade någon form av ansvar för Förintelsen. Avsikten var att i internationella sammanhang få bort formuleringar som ”polska dödsläger”. I första hand Israel men också USA reagerade starkt och drev igenom en omformulering av lagen.