Söndagsstängt blev en katastrof för småbutikerna

Sjunkande försäljning tvingar småbutiker att slå igen när de inte får ha söndagsöppet. 
Skärmdump från Wirtualna Polska.

I år tvingas 15 000 små familjedrivna butiker att slå igen som en följd av den nya lagen om söndagsstängt. Det uppger Cezary Kazmierczak, ordförande i den polska företagarföreningen.

Lagen om söndagsstängt, som trädde i kraft i våras drevs igenom av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) för att uppfylla ett vallöfte till fackföreningarna. Motiveringen var att butikspersonal också har rätt att tillbringa helgen med familjen. Handelsorganisationerna protesterade kraftigt och spådde stor butiksnedläggning, men politikerna ansåg att söndagsstängt rentav skulle gynna de små butikerna på kedjornas bekostnad, en prognos som visat sig vara helt fel. De stora butikerna har helt andra resurser till sitt förfogande och fokuserar sin reklam till fredag och lördag för att locka till sig kunderna.

Även de handelsanställda drabbas av förbudet att ha öppet eftersom de går miste om möjligheten att tjäna lite extra på helgerna. Det vore bättre att butikerna är öppna och att de anställda får rätt till två lediga söndagar i månaden, säger Kazmierczak. Och kyrkan förlorar besökare när de som tidigare gick till mässan när de ändå skulle iväg och handla nu stannar hemma på söndagen.

Enligt lagen ska butiker ha söndagsstängt vecka 2 och 3 varje månad om det inte sammanfaller med någon annan helg som jul eller påsk, då det också ska vara stängt. Från och med nästa år ska butikerna hålla stängt även första veckan i månaden och 2020 ska i princip alla söndagar omfattas av handelsförbudet. En del restauranger samt blomsterbutiker, bensinmackar, bagerier och apotek får ha öppet, liksom butiker på järnvägsstationer och flygplatser. Här väntas inskränkningar eftersom fackförbundet Solidaritet trycker på. (Wirtualnapolska.pl och wB 30 nov 18)